Den thailändska ön Koh Phangan är ett populärt turistmål för både barnfamiljer som backpackers. Här finns allt och det är ett bekvämt resmål. Du har tillgång till ett stort kulturutbud, vackra stränder och får absolut inte missa det stora vattenfallet Phaeng.

Koh Phangan är en mycket idyllisk och vacker ö som besöks utav alltifrån barnfamiljer till ungdomsgäng. Platsen är också mycket populär bland båtluffare och andra backpackerresenärer. Ön är väldigt avslappnad och den erbjuder det mesta inom stränder, restauranger och marknader.

Boendet väljer du helt själv och det finns alltifrån lyxiga hotell till enkla bungalows på ön. De flesta boenden har förvånansvärt hög standard trots de låga priserna. Om du bara stannar några dagar så rekommenderas lyxhotellet där du blir behandlad som en gud. Ska du bo på ön en längre tid så fungerar en bungalow eller en enklare lägenhet utmärkt.

De mest populära stränderna på öns södra sida heter Had Rin Nok och Had Rin Nai. Mest populära på öns västra sida är Had Yao och Haad Salad. På den östra sidan är Haad Thian Beach mest välbesökt och Chalokum är motsvarande på den norra sidan utav ön.

På Koh Phangan finns det ca 20 olika tempel att besöka. Det äldsta utav dem heter Wat Phu Khao Noi och ligger på öns sydvästra del. Namnet betyder ”det lilla bergets tempel” på grund av att templet ligger just på ett litet berg. Templet hittar du på öns sydvästra del och vill du träffa dess huvudmunk så bör du boka in ditt besök till morgonen eller förmiddagen.

Öns högsta berg heter Khao Ra och reser sig ca 630 meter över havet. Många mindre stigar leder uppför berget och det är en mycket vacker plats. Du kan upptäcka berget både på egen hand och genom guidade turer. Ett gigantiskt vattenfall som heter Phaeng ligger på vägen upp mot bergets topp och det är en utmärkt plats att stanna och svalka sig på samt ta vackra fotografier. Det kan vara ganska ansträngande att ta sig till vattenfallet då stigarna är branta och slingriga, men målet är definitivt värt mödan.

Är du sugen på äventyrliga nöjen så finns det möjlighet att prova på wakeboarding. I Chakoklum Bay finns ett företag som heter Wake Up som erbjuder duktiga och hjälpsamma instruktörer. Vill du ha äventyr på land så finns det möjlighet att att besöka Paintball Warfare som är en 3 200 kvadratmeter stor paintballarena. Där får du garanterat en adrenalinkick och mycket skratt. Banan ligger en liten bit utanför Thongsala. Är du ute efter lugnare nöjen så finns det en hel del olika yogainstruktörer på ön och strandyoga är mycket populärt. Strandvolleyboll är också ett riktigt nöje då stränderna är väldigt vackra och värmen ligger på.

Fullmoon party på Koh Phangan

Fullmoon party – en fest som pågår när det är fullmåne. Enklare kan det inte bli och redan temat antyder att detta är ett firande av fullmånen som pågår hela natten. Stranden blir till dansgolv, spontana barer dyker upp för en natt och eventet på Koh Phangan drar folk från alla omkringliggande öar och städer. Om du har kommit ihåg att ta på dig ordentliga skor kan du dansa hela natten lång.

Något som har kommit att bli starkt förknippat med Koh Phangan är deras Fullmoon party som bryter lugnet på ön en gång i månaden. Den jättelika stranden Had Rin Nok blir vid varje fullmåne till ett dansgolv av sand. Hela stranden lyser utav alla regnbågens färger och stämningen är mycket livlig och glad. Under dessa partyn så fylls ön mest utav ungdomar men även barnfamiljer kan vistas där under samma tid då det finns lugnare områden.

Festen början ett dygn före varje fullmåne och du bör boka hotell i god tid innan då dessa fester är mycket populära. Barer byggs upp enbart för festerna och musiken som spelas är till största del house och techno. Vissa månader då det kommer som mest folk så hyrs det in riktigt kända DJ:s.

Cirkusshower är ett vanligt inslag vid festen och bland annat lindansöser och eldjonglörer uppträder vid den jättelika tillställningen. Det är dessa arrangemang som bäst lämpar sig för barnfamiljerna.

Festen hade sin premiär tidigt på 1980-talet då några båtluffare dansade under fullmånen till sin kassettbandspelare. Genom åren har festen dock växt till sig rejält och nu lockar den mellan 6 000 – 14 000 besökare vid varje fullmåne, beroende på vilken tid på säsongen det är.

Du bör självklart tänka på säkerheten vid en stor tillställning som denna. Du bör tänka på att ha ett par rejäla skor, i alla fall ett par sandaler med stark sula. Att gå barfota rekommenderas inte då det finns en risk att trampa på trasiga glasflaskor och det kan sluta riktigt illa. Du bör absolut inte bada berusad då bedömningen blir sämre och det kan komma höga vågor och undervattensströmmar. Se till att låsa in dina värdesaker och ha inte överdrivet mycket kontanter på dig. Precis som vid alla stora folksamlingar så är stöldrisken hög.

Även då det är ovanligt så händer det att människor blir drogade så acceptera inte mat eller dryck ifrån någon okänd. Att bli tagen av thailändsk polis är riktigt illa då de antagligen inte kommer tro på din berättelse om att du har blivit drogad. Fängelsestraffen för droger är höga och fängelserna är inte humana. Det är ingen förmildrande omständighet om du är ung.

Som tur är så är stämningen på denna tillställning genomgående glad och bråken är riktigt få. Så länge du tänker på dessa säkerhetsåtgärder så kommer du garanterat att ha det riktigt trevligt på Fullmoon party.