songthaew

Det i särklass smidigaste sättet att ta sig runt på ön är med en motorcykel eller moped. Det finns en mängd olika ställen som hyr ut mopeder. Priserna varierar beroende på vilken sorts moped eller motorcykel du väljer, var du hyr den samt hur länge du hyr den.

Ju längre du hyr fordonet desto lägre blir priset per dag. Den som hyr betalar själv för bensinen. Det kan vara värt att notera eventuella skador på fordonet när man skriver under kontraktet vid hyrtillfället, eftersom det inte är ovanligt att uthyraren försöker ta betalt för skador som fanns redan innan det hyrdes. Normalt sett kräver uthyrarna att man lämnar sitt pass och/eller en summa pengar i pant när man hyr en moped eller motorcykel. Ofta är det enklaste att hyra sitt fordon från hotellet man bor på, förutsatt att de tillhandahåller den tjänsten. Att själv bege sig ut på en moped i Thailändsk trafik kan te sig skrämmande, och det är definitivt en god idé att vara både försiktig och uppmärksam. Att ha ett eget motorfordon skänker naturligtvis ett visst mått av personlig frihet, men om reskassan medger det så är det tveklöst säkrare att ta en taxi. Det finns även uthyrare som hyr ut små fyrhjulsdrivna Suzuki-jeepar, vilket också är ett säkrare alternativ än en moped eller motorcykel.

En songthaew är en pickup som har bänkar för passagerare på flaket. Det är dessa fordon som utför taxitjänsterna på Ko Phangan. Priset för en resa ligger på ungefär 100 baht och uppåt. Att pruta är inte bara att rekommendera, det är förväntat.